Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezwykle cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film