Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu znanych na całym świecie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co ściśle mówiąc kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić można jej de facto długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.