Zdrowe desery zamrażane? Czemu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednak również bajecznie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Co to jest minimelts

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z trafną porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To doskonała alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców czy też z mieszanki. Akcesoryjnym walorem jest też to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu